Pol Hendrix zelf

In opvolging van de zeer geprezen pastoor Norbert De Weerdt werd ik in 1995 door mgr. Van den Berghe aangesteld tot pastoor van de Sint-Fredegandusparochie.   Ik was dan al parochievicaris voor Sint-Jozef in Deurne-Zuid en later zijn er nog parochies bijgekomen.  Ten tijde van de federatiestructuur was ik tevens federatiecoördinator voor Deurne.  Toen de nieuwe pastorale eenheden werden gevormd, voelde ik me verplicht om een stap terug te zetten om gezondheidsredenen.  Tot eind 2023 bleef ik voorganger in drie parochies in Deurne: Sint-Fredegandus, Sint-Jozef en H.Lod.v.Montfort.  Sinds 2024 ben ik … (wordt zo gauw mogelijk ingevuld).

‘Pol’ is een pseudoniem.  Ik werd als Paul J.A. Hendrix geboren in Merksem op 24 maart 1958.  Ik heb Sierkunsten gestudeerd en heb ook het diploma van regent plastische kunsten.  In de jaren ‘80 werkte ik voor de vredesbeweging Pax Christi, vooral als grafisch vormgever.  Ik heb me toegelegd op cartoons en illustraties, het ontwerpen van logo’s en affiches, de lay-out van folders, brochures en boeken e.d.m. en dit zelfs voor verschillende non-profit organisaties van katholieke signatuur.  In 1990 werd ik, na zes jaar weekendopleiding aan het Centrum voor Priesteropleiding op Rijpere Leeftijd, priester gewijd in de Sint-Jozefkerk van Merksem.  Mijn eerste gecombineerde benoeming was die van parochievicaris voor Sint-Jozef in Deurne-Zuid en medewerker bij het Plaatselijk Katechetisch Vormingswerk.  Door het toenemende pastorale werk heb ik het vormingswerk geleidelijk aan losgelaten, maar bleef wel aanspreekbaar voor lay-outwerk.  Zo maakte ik vanaf het begin deel uit het van de redactie van het tijdschrift ToPiC, dat spijtig genoeg in 2012 door de huidige bisschop werd afgeschaft.

Ik heb ook een aantal gebedsruimten van schilderingen voorzien: o.m. de stille ruimte van Pax Christi Vlaanderen in Antwerpen, de weekkapel van Sint-Jozef in Deurne, de stille ruimte van CCV in een van de gebouwen van het TPC in Antwerpen, de stille ruimte van het voormalig dekenaal centrum De Rank in Turnhout en de winterkapel van de Sint-Antoniuskerk in Antwerpen.  Naast tekenen en schilderen schrijf ik ook graag, misschien ooit toch nog eens een boek, maar momenteel voorlopig artikels voor deze website (‘beeld & woord’) en uiteraard liturgische teksten en homilies (zie aldaar).

Je vindt hier ook een voorlopige autobiografie mocht je nog meer willen weten.  Je kan me voorlopig nog bereiken langs deze wegen: Lakborslei 31, 2100 Deurne, tel. 03 322 51 66, p.hendrix@skynet.be