Bijbelgroep

De bijbel lijkt iets uit een ver verleden en dus ver weg van onze huidige levenssituatie.  Nochtans blijkt telkens weer wanneer mensen zich in die bijbel verdiepen hoe herkenbaar vele van die teksten en verhalen kunnen zijn en hoe inspirerend voor onze eigen levenswandel.  Daarenboven is de bijbel voor joden en christenen de vaste grond voor hun geloof, iets om telkens weer naar terug te keren opdat we zouden blijven groeien in geloof.

Uit mijn artikels en homilies kan je afleiden hoe passioneel ik met de bijbel omga, maar ik weiger ‘bijbel’ met een hoofdletter te schrijven!  De bijbel bevat niet letterlijk de woorden van God, maar is een collectie oude geschriften waaruit blijkt hoe mensen God hebben ervaren.  Op basis daarvan kunnen ook wij ons verhaal met God verder schrijven.

Wie interesse heeft in de bijbel kan een of meer van volgende dingen doen:

– je kan erover lezen.  We raden je dan de gespecialiseerde boekhandel aan.  Je kan ook de bibliotheek bezoeken, bv. die van het seminarie in het Theologisch en Pastoraal Centrum in Antwerpen.

– je kan ook cursus volgen of vormingssessies.  Let wel op de signatuur van wie het organiseert.  Er wordt immers ook heel wat onzin over de bijbel verkondigd.

– je kan er met een pastor over praten.  Zo wil ik je zeker graag te woord staan. – je kan ook aansluiten bij een bijbelgroep.  Een bijbelgroep is een kleine groep mensen (twaalftal) die maandelijks samenkomen rond een bijbeltekst of -boek en doorheen het gesprek en met de hulp van de begeleider komen tot het antwoord op de vraag: wat wil God ons hier zeggen?  Het is niet enkel de bedoeling van verstandelijk meer inzicht te krijgen in de bijbel, maar om met je hele menszijn dichter bij God, bij jezelf en bij de anderen te komen.  Zelf heb ik jarenlang een bijbelgroep in Deurne begeleid, tot corona daar een eind aan maakte.  Nu sta ik op het punt om opnieuw een bijbelgroep op te starten.  Heb je interesse?  Contacteer me dan.